Τετάρτη 30 Απριλίου 2008

Τιμώντας τον Απρίλη που φεύγει

Από το Σχεδίασμα Β' των Ελεύθερων Πολιορκημένων του μέγιστου εθνικού ποιητή μας Διονυσίου Σολωμού. Ένας ύμνος στην ελευθερία, μέσα από έναν ύμνο στην άνοιξη, που με την ομορφιά της συναρπάζει και προσπαθεί να δειλιάσει τους πολιορκημένους γεμίζοντάς τους πειρασμούς.

Ο Απρίλης με τον Έρωτα χορεύουν και γελούνε,
Κι όσ' άνθια βγαίνουν και καρποί τόσ' άρματα σε κλειούνε.
....................
Και μές της λίμνης τα νερά, όπ' έφθασε μ' ασπούδα,
Έπαιξε με τον ίσκιο της γαλάζια πεταλούδα,
Που ευώδιασε τον ύπνο της μέσα στον άγριο κρίνο.
Το σκουληκάκι βρίσκεται σ΄ ώρα γλυκειά κι εκείνο.

Μάγεμα η φύσις κι όνειρο στην ομορφιά και χάρη,
Η μαύρη πέτρα ολόχρυση και το ξερό χορτάρι.
Με χίλιες βρύσες χύνεται, με χίλιες γλώσσες κρένει.
Όποιος πεθάνει σήμερα χίλιες φορές πεθαίνει.

Σάββατο 26 Απριλίου 2008

Καλό Πάσχα!


Η Ανάσταση του Κυρίου

Κυριακή 13 Απριλίου 2008

Σχολικοί αγώνες στο 3ο δημοτικό σχολείο Ζωγράφου



Το 3ο δημοτικό σχολείο Ζωγράφου διοργάνωσε το Σάββατο 12-4-2008 σχολικούς αγώνες με την ονομασία "Τριαντάφυλλος Σιαπέρας", για να τιμηθεί η μνήμη του σημαντικού δασκάλου και πρωτεργάτη του ελληνικού σκακιού. Ήταν μια διοργάνωση που σημείωσε μεγάλη επιτυχία, βρίσκοντας αρωγούς τους Συλλόγους Γονέων και των δύο δημοτικών σχολείων που συστεγάζονται στο συγκρότημα (3ο και 9ο), καθώς και τη διεύθυνση των σχολείων.
Τους αγώνες τίμησαν με την παρουσία τους ο κ. Παναγιώτης Χριστιάς, δημοτικός σύμβουλος, αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του δήμου Ζωγράφου και αντιπρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής του συγκροτήματος, ο κ. Χαράλαμπος Κουκούτσης, επίσης δημοτικός σύμβουλος και πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής, και η διευθύντρια του 3ου Δημοτικού Σχολείου κα. Βασιλική Παπαγεωργάκη.

Το σχολείο μας πήρε μέρος στους αγώνες αυτούς με 10 παιδιά, τα οποία πήραν 3 μετάλλια (η Τερέζα, η Ειρήνη και ο Στέφανος). Σημασία όμως δεν έχουν τα μετάλλια, πράγμα που λέμε πάντα στα παιδιά, αλλά το να αγωνιστούν και να το ευχαριστηθούν! Το σκάκι είναι ένα άθλημα που φέρνει τα παιδιά πιο κοντά. Χτες για παράδειγμα αρκετά παιδιά από διαφορετικά σχολεία δημιούργησαν μεταξύ τους φιλίες. Αυτό είναι το πιο σημαντικό.



Οι πρώτοι σε κάθε κατηγορία:
Νήπια: 1.Λιάκας Ανδρέας 2.Παλαιοδήμου Βασιλική 3.Φιλιππόπουλος Στέφανος
Α',Β' Δημοτικού: 1.Χριστόπουλος Κωνσταντίνος (3ο Ζωγράφου), 2.Ντελής Πιέρος (10ο Ζωγράφου), 3.Λιάκας Δημήτρης (10ο Ζωγράφου), 4.Χριστοφοράτος Γεράσιμος (10ο Ζωγράφου), 5.Γρατσίας Γιάννης (10ο Ζωγράφου), 6.Αρκουμάνης Γιώργος (10ο Ζωγράφου), 7.Νικολακάκος Σωτήρης (10ο Ζωγράφου), 8.Μπασάμπας Πάτρικ (19ο Αθήνας)
Γ',Δ' Δημοτικού: 1.Στασινός Παναγιώτης (3ο Ζωγράφου), 2.Λοϊζάς Αριστοτέλης (9ο Ζωγράφου), 3.Γκαγκάκης Βασίλης (9ο Ζωγράφου), 4.Σαντοριναίος Ιάκωβος (10ο Ζωγράφου), 5.Σωτηροπούλου Ειρήνη (19ο Αθήνας), 6.Αργυρόπουλος Νίκος (9ο Ζωγράφου), 7.Πίτσιος Γιώργος (4ο Ζωγράφου), 8.Μπούρας Άγγελος (4ο Ζωγράφου)
Ε',ΣΤ' Δημοτικού: 1.Τεκές Ιγνάτιος (9ο Ζωγράφου) 2.Σταυράκης Γιώργος (4ο Ζωγράφου) 3.Σαντοριναίος Χριστόδουλος (10ο Ζωγράφου), 4.Παππάς Παναγιώτης (3ο Ζωγράφου), 5.Βλάχος Αναστάσης (9ο Ζωγράφου), 6.Οικονομοπούλου Τερέζα (19ο Αθήνας), 7. Τάτσης Χρήστος (10ο Ζωγράφου), 8.Χριστόπουλος Αλέξανδρος (3ο Ζωγράφου)







Δευτέρα 7 Απριλίου 2008

Δεν θέλουμε "φουσκωμένους" πρωταθλητές!

Η γνωστή υπόθεση με το ντόπινγκ που βγήκε στο φως της δημοσιότητας πριν λίγες μέρες και αφορά την Εθνική ομάδα της άρσης βαρών θα είναι -αν αποδειχτεί- ένα ακόμα λιθαράκι στο βουνό των αναβολικών στα οποία οδηγεί τους νέους ο πρωταθλητισμός όταν είναι αυτοσκοπός. Διότι άλλο είναι να γυμνάζεται ένας νέος για να έχει καλή υγεία και ευεξία και άλλο το να τον "φουσκώνουμε" με επικίνδυνες χημικές ουσίες για να πάρει ντε και καλά ένα μετάλλιο.
Το θέμα είναι ότι ο πρωταθλητισμός έχει εξελιχθεί στην εποχή μας σε πάθος, στο οποίο πατάνε οι κάθε λογής σπόνσορες για να διαφημίσουν τα ανόητα προϊόντα τους. Κι εμείς σπρώχνουμε τα παιδιά μας στο να διαφημίσουν άθελά τους αυτά τα προϊόντα με το να γίνονται βορά στα νύχια των αρπακτικών-εταιριών!
Μήπως να αναθεωρήσουμε λίγο τη μόδα του να στέλνουμε από 7 χρονών τα παιδιά μας να γράφονται σε ομάδες; Ή τουλάχιστον να τα στέλνουμε σε ομάδες γειτονιάς, αφού τις ελέγξουμε κιόλας. Και να λέμε ευθύς εξ αρχής στους υπεύθυνους των ομάδων ότι θέλουμε το παιδί μας να γυμναστεί για να περνάει καλά κι όχι να γίνει ένας ολυμπιονίκης με στάμπα, σαν τα άλογα.

Πέμπτη 3 Απριλίου 2008

Τα έργα στις τουαλέτες δεν πάνε καλά

Κατά τη διάρκεια του χθεσινού Δ.Σ. (2-4-2008) πήγαμε και κοιτάξαμε τις τουαλέτες του σχολείου. Τα συμπεράσματα που βγήκαν είναι τα εξής: Το έργο στις τουαλέτες δεν προχωράει καθόλου ικανοποιητικά. Ο χώρος των αγοριών του δημοτικού εξακολουθεί να είναι κλειστός και γίνονται έργα εδώ και περισσότερο από ένα μήνα. Ο χώρος των αγοριών του γυμνασίου είναι σε άθλια κατάσταση, με τοίχους χωρίς ούτε μια σπιθαμή άγραφη. Και, τέλος, οι τουαλέτες των κοριτσιών του δημοτικού έχουν κάποια συνθήματα που μας κάνουν να υποψιαζόμαστε ότι είναι γραμμένα από χέρια αγοριών. Μόνο οι τουαλέτες των νηπίων είναι εντάξει, είτε γιατί οι δασκάλες τα συνοδεύουν είτε γιατί τα νήπια δεν έχουν ακόμα προλάβει να ανακαλύψουν τις χαρές που προσφέρει η κακογουστιά και η βρώμα.
Αν κάποτε ένας ιστορικός του μέλλοντος θελήσει να περιγράψει τον πολιτισμό μας και φρίξει από τα σκουπίδια, τις δημόσιες υπηρεσίες, τα νεοελληνικά ταξί κ.τ.λ. τον συμβουλεύουμε να μην ασχοληθεί και με τις τουαλέτες των δημόσιων χώρων γιατί κινδυνεύει από μη αναστρέψιμη κατάθλιψη.

Σημείωση: η απόφαση να γράψουμε στο blog για το χάλι που είδαμε ήταν ομόφωνη. Η γαρνιτούρα είναι δική μου.
Ηλίας Οικονομόπουλος