Παρασκευή 29 Φεβρουαρίου 2008

Το σκάκι στο σχολείο μας

Στο σχολείο μας τα μαθήματα σκάκι άρχισαν το 2002 με την Αλίκη Σπυροπούλου. Οι συνθήκες ήταν δύσκολες και τα παιδιά σχεδόν όλα αρχάρια. Σιγά σιγά, με την υπομονετικότητα και τη συστηματικότητα της Αλίκης, τα πράγματα βελτιώθηκαν. Αργότερα, για λόγους που έχουν να κάνουν με τις συνθήκες που επικρατούν γενικά στα σχολεία και τους Συλλόγους Γονέων, η προσπάθεια ατόνισε κάπως. Την επόμενη χρονιά προσπαθήσαμε και πάλι να οργανώσουμε την ομάδα και το όλο εγχείρημα στηρίχτηκε και στηρίζεται ακόμα κυρίως στον ενθουσιασμό που δείχνουν τα ίδια τα παιδιά και στη συνεργασία του καινούριου Συλλόγου.
Δύο πρωταθλήματα έχουμε κάνει μέχρι τώρα με τα εξής αποτελέσματα:

Εσωτερικό πρωτάθλημα 2003-2004


Εσωτερικό πρωτάθλημα 2006-2007


Φέτος έχουμε περισσότερους μαθητές από κάθε άλλη φορά. Το μάθημα γίνεται κάθε Παρασκευή στις 4.30 το απόγευμα, αμέσως μετά το τέλος του ολοήμερου, και υπάρχουν ακόμα περιθώρια να γραφτεί κάποιο παιδί αν θέλει. Άλλωστε πολλά παιδιά μάς έχουν πει ότι ήδη ξέρουν να παίζουν σκάκι. Άρα εξαρτάται από τους γονείς.
Τις τελευταίες Παρασκευές διεξάγουμε ένα φιλικό πρωτάθλημα, όμως το τελικό θα γίνει μέσα στο Μάϊο.

Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2008

Τέλος στην παιδική κακοποίηση!

Ο Σύλλογος μοίρασε λίγο πριν από τις γιορτές στους γονείς το φυλλάδιο που φαίνεται στη φωτογραφία, και το οποίο αναφέρεται στο οξύ πρόβλημα της βίας μέσα στην οικογένεια. Μεταξύ άλλων υπάρχουν θέματα όπως η παραμέληση, η σωματική ή συναισθηματική κακοποίηση, κτλ. Πληροφορίες για αυτό το θέμα μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του σωματείου Μέντορας, όπως επίσης και ενημερωτικά φυλλάδια σαν το παρακάτω.



Πολλές φορές σε Δ.Σ. μας έχουμε αναφερθεί σε ένα φαινόμενο ιδιαίτερα έντονο στην περιοχή μας (αλλά πιστεύουμε και σε άλλες περιοχές). Μιλάμε για το ότι υπάρχουν πάρα πολλά παιδιά, ακόμα και κάτω των 10 ετών, που φαίνονται να κυκλοφορούν συνεχώς μόνα τους, χωρίς την παρουσία ενηλίκου δίπλα τους. Και δεν μιλάμε μόνο για τις περιπτώσεις που πηγαίνουν στο σχολείο ή φεύγουν από αυτό, αλλά και για ώρες που δεν έχουν καμία σχέση με το σχολικό ωράριο. Θα πρέπει αυτό το θέμα να αντιμετωπιστεί με συζήτηση με τους γονείς. Ας είμαστε σε επικοινωνία.

Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2008

1ο Σχολικό Συμβούλιο 2008

Στις 30 Ιανουαρίου 2008 έγινε στο σχολείο το 1ο Σχολικό Συμβούλιο της νέας χρονιάς. Συμμετείχαν τα μέλη των Δ.Σ. και των δύο δημοτικών σχολείων του συγκροτήματος (18ο και 19ο), ο πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής κος Ντάνος, οι δύο διευθυντές, καθώς και το σύνολο των δασκάλων. Τα θέματα που είχε θέσει το 19ο, όπως ακριβώς δόθηκαν στον διευθυντή μας ήταν τα εξής:

  1. Ενημέρωση για το τμήμα ένταξης. Ποιος ο λόγος της κατάργησής του.
  2. Τμήμα υποδοχής. Ενημέρωση για την καθυστέρηση στην έναρξή του.
  3. Χρήση εποπτικού υλικού στη διδασκαλία. Ενημέρωση για το υλικό που διαθέτουμε και για το υλικό που μας λείπει. Ενέργειες που πρέπει να γίνουν.
  4. Δημιουργία βιβλιοθήκης.
  5. Καθαρισμός του χώρου στο πίσω μέρος του σχολείου και αξιοποίησή του.
  6. Ενημέρωση για τις εφημερίες των δασκάλων.
  7. Μικροεπισκευές που θεωρούμε ότι πρέπει να γίνουν.
  8. Το θέμα των τουαλετών. Οι τουαλέτες είναι λίγες για τον αριθμό των παιδιών που βρίσκονται στα σχολεία του συγκροτήματος.
  9. Θέμα παράνομου παρκαρίσματος στο χώρο έξω από το σχολείο.
  10. Συσσώρευση κάδων σκουπιδιών από τους γείτονες έξω από το σχολείο.
  11. Δημιουργία ράμπας στην είσοδο για πρόσβαση σε άτομα με ειδικές ανάγκες.
  12. Θέματα γενικής λειτουργίας του σχολείου.


Η συνάντηση έγινε σε φιλικό κλίμα και τα θέματα συζητήθηκαν όλα. Υπήρξαν κάποιες διαφωνίες, αλλά αποφασίσαμε να κινηθούμε από κοινού οι σύλλογοι και το σχολείο σε κάποιες ενέργειες. Συγκεκριμένα:

Για το τμήμα υποδοχής πήραμε την διαβεβαίωση ότι ξεκινάει ένα καθημερινό δίωρο μετά το τέλος του κανονικού προγράμματος με παιδιά αλλοδαπών που έχουν πρόβλημα με την ελληνική γλώσσα (αυτό είναι ένα μεγάλο θέμα και θα επανέλθουμε).

Πήραμε την διαβεβαίωση από τον διευθυντή ότι η βιβλιοθήκη θα δημιουργηθεί σύντομα, όπως επίσης και ότι θα καθαριστεί ο πίσω χώρος.

Για το θέμα της παράνομης στάθμευσης, των σκουπιδιών και της διαπλάτυνσης του πεζοδρομίου έξω από το σχολείο (μια ιδέα που είχε προταθεί από παλιά, αλλά ο Δήμος Αθηναίων δεν δέχθηκε) αποφασίσαμε να κάνουμε ένα κοινό διάβημα οι σύλλογοι και η Διεύθυνση του σχολείου προς τον Δήμο.

Δυστυχώς μας ξεκαθάρισαν ότι το τμήμα ένταξης αποκλείεται να λειτουργήσει φέτος. Εδώ πρέπει να αναφέρουμε το εξής αίσχος: το τμήμα ένταξης (που αφορά τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες), για κάποιο μυστηριώδη λόγο φέτος καταργήθηκε σε δύο σχολεία σε ολόκληρη την Αττική. Το ένα είναι το 19ο! Και γι' αυτό επίσης θα επανέλθουμε, γιατί έχουμε κάνει ενέργειες, οι οποίες προσκρούουν σε ώτα κωφών.

Για όλα τα θέματα θα ενημερώσουμε πάλι σύντομα από τη σελίδα μας.

Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2008

Καλωσόρισμα

Σας καλωσορίζουμε στην ιστοσελίδα του Συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του 19ου Δημοτικού Σχολείου Αθήνας. Ο σκοπός του συλλόγου είναι η δημιουργική συνεργασία ανάμεσα στο σχολείο, τους μαθητές και τους γονείς για την καλύτερη αντιμετώπιση των προβλημάτων μας και την ανάδειξη της Παιδείας ως πρώτιστο αγαθό, κάτι στο οποίο θεωρούμε ότι ο τόπος μας παρουσιάζει, δυστυχώς, έλλειμμα.
Στην προσπάθειά μας αυτή θα θέλαμε να συμμετάσχετε όλοι ενεργά με προτάσεις, παρατηρήσεις και σχόλια. Η ιστοσελίδα μας είναι ανοιχτή σε όλους και οι συνεργασίες κάθε είδους θα γίνονται δεκτές με χαρά. Αλλά και η καθημερινή επικοινωνία στο χώρο του σχολείου μας είναι εξίσου σημαντική, πάντα με γνώμονα το καλό των παιδιών μας.